Tulipa sitten eilen esille matkailun nurja puolikin. Ihmeteltiin aamukahvipöydässä työkaverin kanssa ääneen reissussa saatuja kovasti kutiavia lukuisia hyttystenpistoja ja molemmille oli tullut vielä sunnuntaina pari uutta paukamaa, johon meidän arkistotyttö tokaisi pistot nähdessään, että ei noi oo hyttysten pistoja vaan luteen puremia ja kysyi, että tuliko ne yöllä. No tulihan ne. Joo, luteita, se totesi. He olivat olleet Hesassa poikakaverin kaverin luona kyläilemässä ja tää tyttö oli ihmetellyt, että miten on yöaikaan tullut jumalattomasti puremien paukamia ja kotiin päästyä puremia tuli lisää. Sitten löytyi syylllinen, lude. Ja niitähän kun ei tapa sitten mikään. Ne menevät lattialistojen alta tapettien väliin, piileskelevät sohvissa, vaatteiden saumoissa, patjojen sisällä, sänkyjen rungoissa, you name it. Ainoa tehokas hävityskeino on hiilidioksidikäsittely, jonka tekee myrkyttäjä ja sehän maksaa maltaita. Kotikonsteina voi yrittää paistaa kaikki mahdollinen saunassa 90 - 100°C:ssa tai vastaavasti viedä vähintään -18°C pakkaseen reiluksi tunniksi tai pestä yli +60°C pesukoneessa.

No kotiin päästyä latasin saunan kiukaan tulille ja säädin sen 100 asteeseen ja lykkäsin ne pyykit, mitä pystyin, peseytymään 90:ään. Saunaan kannoin kaiken mahdollisen mitä sinne sain vaan mahtumaan paistumaan reiluksi tunniksi. Siellä kävi sohvatyynyt, shaalit, torkkuhuovat, petivaatteet, makkarin matot ja petari ja loppu viimeseks kannoin purkamattoman matkalaukun saunan ylimmälle lauteelle avoimeksi ja annoin sen muhia siellä kuumuudessa 1,5 tuntia kunnes sammutin saunan. Laukku sai olla siellä yön yli. Tänään alkaa niiden vaatteiden armoton pyykkääminen. Vielä pitäisi saunaan kantaa vierashuoneen patjat, tyynyt ja matto, koska laukku oli siellä avoimena. Viime yönä ei tullut yhtään puremaa, enkä ankarasta vaatteiden saumojen tutkimisesta huolimatta löytänyt yhtään todistetta luteista. Kysyin asiaa myös opasystävältä, eikä hän ollut kuullutkaan, että kenenkään puremat olisivat olleet luteen puremia. Hyttyset olivat alkukesästä ja nyt alkusyksystä olleet oikea maanvaiva kutisivine ja kivulaine pistoineen. Enkä kyllä minäkään saanut yhtään puremaa enää sen jälkeen, kun hölväsin jalkani hyttysmyrkyllä yötä vasten. Se ei kuulema tepsi luteisiin. Harvoin toivon, että olispa kunnon pakkaset, mutta nyt sitäkin hartaammin, haluaisin kantaa kaiken mahdollisen ulos pakastumaan, kun ei jenkkisängyn paksuja patjoja saanut mahtumaan saunaan, sohvasta puhumattakaan. Hätäpäissäni tilasin Tvinsin höyrymopinkin, jolla voi desinfoida mm. patjat. Sen kuuma höyry tappaa luteen kaikki esiasteet munista aikuiseen yksilöön. Yök. Moppia odotellessa...

Eli tämä viikko menee tarkkaillessa tilannetta ja toivoessa, että kyseessä olisi kuitenkin olleet hyttysen pistot. Ei hirveesti viitsi mennä kyläilemään minnekään, saati kutsua ketään kylään, ettei mahdollinen vitsaus leviä muualle.